Målinriktat arbete hos KyIF

Tränarsatsning ger effekt på många plan

En engagerad och utbildad tränare är bara SÅ viktigt i all idrott. Det vet alla föräldrar som följt barnens engagemang i någon idrottsgren. Kyrkslätt IF (KyIF) har de senaste åren gjort upp en plan och systematiskt gått in för att satsa stort på tränarutbildningen. Resultat är att både föräldrarna och föreningen kan glädja sig åt mera motiverade barn och unga – och färre som hoppar av i förtid.

KyIF:s verksamhetsledare Raine Pulkkinen är märkbart stolt över den positiva utvecklingen inom föreningen och kanske särskilt handbollen, som ligger honom nära hjärtat. Och inte utan orsak. Raine berättar om en jättestark tillväxt i deltagarantal bland 1-3-klassisterna. En tillväxt på upp till 50-70%! Det ger en god grund när vi talar om lagsport.

– Vi är på gång! Vi är verkligen tacksamma för de bidrag vi fått, för nu har vi kunnat genomföra en stor satsning på tränarutbildningen, berättar Raine.

– En annan sak vi ser är att föräldrarna är mycket positiva till tränarsatsningen och att det förebyggt dropouts, dvs att barn slutar då de blir lite äldre. Från att ha haft en kronisk brist i lagbyggen, har vi nu en situation som är ett drömläge: man behöver inte upplösa ett lag för att nån enstaka byter ort eller lag.

Det goda arbetet har också uppmärksammats nationellt. Våren 2024 fick KyIF utmärkelsen Tähtiseura, (översatt ungefär Stjärnförening) som första handbollsföreningen i Finland, enligt de nya kriterier som Olympiska kommittén satt upp.

Det är bara att gratulera – både föreningen, föräldrarna och barnen!