Tjejvillan, afterschool ja chatpalvelu

Nuorten tukena

Nuoret tarvitsevat muita nuoria aikuisia, joiden kanssa he voivat puhua jokapäiväisestä elämästään, iloistaan ja huolistaan. Kirkkonummella Luckan ylläpitää ruotsinkielistä toimintaa nuorille. Esimerkkejä toimintamuodoista ovat UngInfo ja Tjejvillan. Haastattelimme toiminnanjohtaja Jenny Paajesta ja nuoriso-ohjaaja Katharina ”Kattis” Koschinskia, jotka kohtaavat nuoria Luckanissa ja kouluissa – ja tietysti verkossa.

– Kuten tiedämme, monet nuoret kokevat stressiä tulevaisuudesta. Kyse voi olla opiskelusta, sosiaalisista haasteista, masennuksesta tai ahdistuksesta. Haluamme olla läsnä turvallisina aikuisina riippumatta siitä, miltä nuoresta tuntuu tai missä tilanteessa hän on sillä hetkellä.

– Keskustelujen kautta saamme myös paremman ymmärryksen ja näkemyksen siitä, miltä nuoret voivat tänään, Katharina sanoo.

10-14-vuotiaat nuoret tytöt ovat todella löytäneet Tjejvillanin, sillä joka viikko noin 30 nuorta kokoontuu puhumaan erilaisista asioista. Aiheita voi esittää nimettömänä kysymyslaatikon kautta. Paikalla on aina kolme aikuista, jotka vastaavat nuorten kysymyksiin.

Kunnan nuorisotoimintaan vuonna 2024 myöntämän avustuksen ansiosta syksyllä aloittaa uusi ryhmä pojille ja tytöille: Afterschool 10-15-vuotiaille.

Entä jatkuvuus?
– Muiden säätiöiden avustukset ovat vähentyneet tai jopa kadonneet, mikä tekee tulevaisuudesta epävarman. Samaan aikaan Suomen hallitus leikkaa valtion rahoitusta, millä voi olla tuhoisia seurauksia nuorille. Mekin olemme jo joutuneet leikkaamaan näitä nuorisotoimia.

Tarpeet eivät ole katoamassa, vaan uusia teinejä samanlaisine tarpeineen tulee aina lisää. Toivottavasti me aikuiset ymmärrämme, että nuoret tarvitsevat meitä koko ajan – eikä vähiten ratkaisevien teini-ikävuosien aikana.