Unga behöver andra unga vuxna att tala med om sin vardag, glädjeämnen och bekymmer. För tonåringar i Kyrkslätt finns UngInfo och Tjejvillan, som drivs av Luckan Kyrkslätt i köpcentret Kirsikka. Vi träffade verksamhetsledaren Jenny Paajes och ungdomsinformatören Katharina ”Kattis” Koschinski, som möter ungdomarna på Luckan eller i skolorna. Och förstås online.
Ärligt talat är bäst
-Utgångspunkten i början av 2000-talet var att de unga behövde en infopunkt på svenska, berättar Katharina. Men UngInfo är numera långt mer än enbart ett ställe där man kan höra sig för om arbete, hobbyer, utbildning.
– Som vi vet känner flera unga stress inför framtiden och t.ex. studier. Tematiskt kan väldigt många frågor stå i fokus: sociala utmaningar (familj, vänner, parförhållanden), nedstämdhet eller ångest och därtill frågor om hur vården fungerar, vart man ska vända sig. Vi vill finnas där som en trygg vuxen och bemöta alla likvärdigt oberoende av hur den unga mår eller i vilken situation den är just då.
Via chattjänsten Ärligt talat, som förstås betjänar unga i hela Svenskfinland, kan unga anonymt få kontakt med professionella handledare, psykologer, sexualrådgivare och brottsofferjouren. UngInfo besöker också skolorna regelbundet och informerar om nättjänsterna.
– Via chattarna får vi också en ökad förståelse för och insikt i hur de unga mår idag, intygar Katharina.
Tjejvillan och Afterschool
Unga flickor på 10-14 år har verkligen hittat Tjejvillan för då samlas varje vecka ca 30 unga och talar om olika saker – ämnena kan man lämna in anonymt i en frågelåda. Det handlar om kompisrelationer, kärlek, ensamhet, mens och sexualitet. Det finns alltid tre vuxna på plats som besvarar de ungas frågor.
Tack vare kommunens bidrag för ungdomsverksamheten 2024 startar på hösten en ny grupp för pojkar och flickor. Gruppen har fått namnet Afterschool och riktar sig till 10-15-åringar.
– Vi hade tänkt en pojkgrupp, men lyckades inte få tag i någon manlig ledare, så vi breddade konceptet, säger Luckans verksamhetsledare Jenny Paajes.
Vuxna – och finansiering – behövs även imorgon
Jenny ser även mörkare moln då hon blickar framåt. Är kontinuiteten hotad?
– Bidragen från andra stiftelser har gått ner eller rentav helt försvunnit, vilket gör framtiden osäker. Samtidigt skär Finlands regering ner på statliga anslag, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för de unga. Dethär oroar oss. Tjejvillan fick också lov att minska från två till en dag per vecka på grund av minskat finansieringsunderlag.
Det är som med mycken verksamhet: behoven försvinner inte, nya årgångar med liknande behov strömmar till. Låt oss hoppas att vi vuxna inte tappar fokus, utan ser och inser att de unga behöver oss hela tiden – inte minst i de viktiga tonåren.
Håkan Näsman